Vaření pro psy - jak nakrmit pinče

Jak už bylo psáno dříve naši psi nejedí granule. Rozhodla jsem se napsat jak jsou tedy naši psi krmeni, protože říkat že jedí vařenou stravu není až tak přesné. Co tedy jedí? Syrové maso!

Ještě jednou proč ne granule:

Granule jsou vyráběny na bázi obilovin. Pro psa ale není krmení obilovinami přirozené ani zdraví prospěšné. Pes je masožravec. V převážné většině komerčních krmiv je základem kukuřice nebo pšenice. Maso tvoří většinou max. 20% a to je ještě slušné číslo. Není vyjímkou že na obalu je napsáno 20% čerstvého masa což zní kupujícímu velmi lákavě, ale uvědomte si, že maso má velký obsah vody tzn. po vysušení čerstvého maso vám zůstane tak 5% masové moučky a to mnohdy pochybné kvality. Nepřijde mi normální krmit šelmu 5% masa. Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem těla a rostliné bílkoviny neposkytují všechny eseciální aminokyseliny, proto jsou psi životně závislí na kvalitě bílkovin živočišného původu.

Vzhledem k dlouhému skladování a použitím surovinám horší kvality jako je krmná pšenice (poškozená zrna ats.) je v granulích velké riziko výskytu plísňových toxinů. Tyto toxiny jsou silně alergení, rakovinotvorné, poškozují ledviny atd.

Argument výrobců komerčních krmiv je že jen jejich krmiva mohou poskytnout vyváženou stravu a že je velmi složité dosáhnou vyvážené stravy v domácích podmínkách. Samozřejmě že pes potřebuje vyváženou stravu se všemy vitamíny, mineráli atd. ale to potřebuje i člověk. Je zajímavá že obavy o zdraví lidí vzhledem k doma připravované stravě nikdo nemá..Myslíte že zoology v ZOO by napadlo krmit lva nebo vlka granulemi? Vyváženost krmiva je oblíbená fráze, ale zamysleme se nad ní z jiného hlediska: každý živí tvor má jiný metabolismus, jinou schopnost využít živiny, ale i jinou potřebu živin. Každý pes potřebuje jiné množství granulí - když jsem ještě krmila granulemi tak 6 kg važící Iki jedl 200-300 g zátěžového superprémiového krmiva a přesto byl hubený. Chlup, který má 8 kg jedl 150-200 g a byl spíš tlustý. Pokud bychom si přepočetly kolik živin dostávali na 1kg živé hmotnosti budou to velmi rozdílné hodnoty. Když vaše krmivo sjede např. v Kanadě s výrobní linky má jiný obsah živin hlavně vitamínů než když ho doma otevřete. Proč? Protože přes všechnu snahu o konzervaci dochází k oxidacím a poklesu hladin vitamínů. Kde je tedy ta dokonalá vyváženost, když každý pes jinak živiny využije, má jinou potřebu živin, každý pes dostane trochu jinou krmnou dávku, krmivo není stále stejné díky dlouhé době skladování. Jde o reklamní trik. Naši psi jedí již 5 let tu nevyváženou stravu Jaspis a Hvězdulka nikdy granule nejedly, přesto jsou všichni vitální a mohu říct že jejich kondice je nesrovnatelně lepší než když jedli granule... Potravní alergie jsou epidemií dnešních psů. Považuji to do značné míry za důsledek krmení stravou založenu na obilovinách a obsahujícínapř.plísňové jedy a není to jen můj názor. Žádný z našich psů nemá potravní alergii.Další věc, která mi vadí je že komerční krmiva jsou vyráběna za velmi vysokých teplot. Tím jsou zničeny cenné živiny jako vitamíny, enzymy atd. Vitamíny jsou později sice přidány v syntetické formě, ale jak je známo syntetické vitamíny mají mnohem horší využitelnost ( uvádí se že 5-80%) a kvalitu. Enzymy, karnitin atd. nejsou většinou dodávány vůbec, přestože jsou pro výživu velmi důležité. Takto bych mohla bych pokračovat......

Krmení smečky Via Bohemica:

Naši psi jedí v poslední cca 2 roky syrovou stravu nejvíce se blížící pojedí BARF diety.. Považuji to za nejlepší a pro šelmu nepřirozenější krmení ( u našich šelem taky nejoblíbenější:p). Moje zkušenosti jsou výborné. Musím říct že kondice a zdraví nejde se stavem kdy jedli granule ( dodávám že superprémiové jako Eagle Pack atd.) srovnat. Někteří lidé mají obavy že když psa převednou na maso tak v situaci kdy nebudou moci psu dát maso bude problém. Jsou to obavy zbytečné naši psi na cestách jedí granule a naprosto ochotně je přijímají a rozhdoně nemají trávicí problémy. Má zkušenost je taková že pes který granule přijímá ochotně před změnou stravy bude je ochotně jíst i v případě např. pobytu na dovolené. Naopak mohu říct že například "anorektická" Vynynka jí granule raději protože jsou pro ní zvláštností. Štěňata jsou u nás odchovávána jak syrovou stravou tak granulemi.

Jak tedy vypadá krmná dávka našich psů? Je tvořena z 50-70% masem a to syrovím kuřetem, krůtou, rybamy, hovězím občas nějaké vnitřnosti atd. Zbytek stravy tvoří ovoce a zelenina ať už vařená nebo syrová. Občas přidám i celozrná kolínka, rýží. Každý den přidávám bylinky ( pampeliška, kopřiva atd.) mořskou řasu kelpu, pangamin, pravidelně žloutky, med, mléčné výrobky, olejovky, tresčí játra atd. Dále pak oleje a to olej z pšeničných klíčků ( zdroj vit. E), lněný olej, olivový olej. Hubeňouři jako Iki nebo Hvězdulka dostávají sádlo. Ke každé krmné dávce přidám multivitamínovo-minerální příparvek. Kluci, protože jsou již ve veteránském věku dostávají čas od času kůru na klouby a to GAG od špičkové německé firmy Canica - doporučuji. Na pohled to vypadá možná složitě, ale věřte mi že to nezabere víc jak pár minut.

Přidávám pár obrázků :-). Můžete zkusit hádat co na nich je:p. Malá nápověda - kuře, sleď a mrkev:-)).

Připravava krmené - suroviny.

Pochoutky pro psy

Protože granulím nevěříme a protože Alena je vystudovaný analytik potravin (takže má pro přípravu vyváženého krmení teoretické předpoklady), krmíme naši smečku výhradně doma připravovanou stravou, sestávající se ze surovin, pečlivě vybraných v obchodech "pro lidi" (pečlivý výběr je na místě - ono co si budeme namlouvat - ani v obchodech pro lidi neni občas vsechno jidlo zrovna jedlé).

Doma připravená strava našim psíkům svědčí, nevyjde dráž než superpremiové granule a hlavně - je opravdu kvalitní. Jen si vemte že v běžných kvalitních granulích je podíl masa cca 20% - doma by Vás asi nenapadlo, dát chudákovi psovi do kila těstovin a zeleniny jen čtvrt kila masa...

A protože nás vaření baví, rozhodly jsme se zveřejňovat zde postupně naše nejoblíbenější recepty.

Kompletní krmivo z jednoho hrnce

Níže Vám nabízíme recept na kompletní krmno dávku, který v různých obměnách sami používáme.

Suroviny:
2,5 hrnku syrové rýže (ideálně celozrná)
1,8 kg syrového nevykostěného kuřete
1 hrnek syrové zeleniny (celer, petržel, mrkev) nebo dva banány
špetka majoránky
špetka soli
několik stroužků česneku
1 sběračka olivového oleje nebo rozehřátého sádla (ideálně střídat)
vitamíny

volitelně:
syrečky, tvaroh nebo vajíčko, otruby

Postup:
Dáme vařit ve vodě kuře - v papiňáku se vaří zhruba hodinu. Uvařené kuře vyndáme z papiňáku, vykostíme (menší měkké a ne ostré kosti je možno nechat). Do vývaru dáme mezitím vařit rýži (vývar podle potřeby dolijeme vodou) a zeleninu (pokud se rozhodneme pro banány tak je nevaříme!) do vařené rýže zamýcháme špetku soli a majoránky, rozmačkáme několi stroužků česneku a vlijeme olivový olej nebo rozehřáté sádlo. Do vzniklé směsi přidáme na menší kousky nakrájené kuře a necháme vychladnout. Hotovou směs pak ještě obohatíme několika olomouckými syrečky, kusem tvarohu nebo vajíčkem, pokud jsme místo zeleniny použili banány, je dobré přidat trochu otrub.

Vitamínově minerální přípravek dávkujeme podle návodu na obalu - buď ho psovi podáme ve fromě tablety, nebo pokud je práškový, tak zamícháme do krmiva. Vždy však mícháme pouze do "aktuální" již navážené dávky, nikoliv do celého objemu který jsme uvařili.

Tipy:
- krmení není nutno vařit vždy čerstvé, v ledničce vydrží 2-3 dny.
- na míchání větší dávky je idální plastové umyvadlo (samozřejmě čisté, za tím účelem
   koupené
- v ledničce krmení uchováváme v plastových miskách s víčkem aby neoschlo

Obměny:
Optimální je střídat suroviny, hlavně zdroj bílkovin. Místo kuřete můžete použít syrové přemražené hovězí maso, třeba srdce které je levné (alespoň týden v mrazáku), kuřecí žaludky, ančovičky nebo filé, případně můžeme část masa nahradit třeba vajíčky, která představují velice hodnotný zdroj bílkovin.

Místo rýže lze použít kukuřičnou mouku nebo šrot, část přílohy můžeme nahradit tvrdým chlebem nebo vločkami.

Návod na krmení:
Je třeba počítat s tím, že vařeného krmiva je třeba dávat zhruba 2x tolik něž jsme dávali granulí. Po čase krmnou dávku upravíme podle skutečné potřeby psa.

Pokud pes byl zvyklý pouze na granule, může mu vařená strava dělat problém a je třeba na ni přecházet postupně, jako při střídání granulí.

Každý pes je jiný a nebojíme se upravit složení krmiva podle jeho potřeb. Pro mladé psy a psy v zátěži můžeme přidat víc tuků a proteinů, málo zatížený pes naopak dostane více zeleniny a otrub. Pokud chceme psa zhubnout, neubíráme proteiny (maso) ale cukry a tuky (příloha a tuk nebo olej). Ideální je kombinace libového masa a zeleniny. U staršího psa je třeba se soustředit na perfektní stravitelnost - ideální je vajíčko, libové krůtí nebo kuřecí, ryby jako zdroj kvalitních proteinů a rýže. Starý pes také vyžaduje jiné poměry vitamínů a minerálů - nejlépe Vám poradí Váš veterinář.

Kde nakupovat a kolik to stojí?

U výše uvedeného receptu vychází cena za kilogram na cca 40,- Kč/kilogram, ovšem pokud použijeme levné maso (kuřecí křídla, žaludky, skelety) dostaneme se na cenu podstatně nižší. Naopak trochu dráž vyjde hovězí maso a ryby, i když i tam lze vybrat nepříliš drahé kousky - hovězí srdce, jazyk, vemeno...

Stále jsme se bavili o surovinách z obchodů "pro lidi", samozrejme pokud použijete maso pro psy, bude krmná dávka mnohem levnější. Je však třeba dobře vybírat, aby to nebylo na úkor kvality.

Zajímavé suroviny (pšenice špalda, bulgur, klíčky, mořské řasy, pohanka) se dají pořídit v obchodech se zdravou výživou nebo biopotravinách.

Jak vidíte, krmit vařenou stravou není o nic dražší, něž kvalitní granule (naopak - při chytré volbě a nákupu surovin vyjde vařená strava podstatně levněji.) Ani příprava není tak náročná jak se může zdát - našpiníte jeden hrnec a jedno plastové umyvadlo, které snadno opláchente a krmení si můžete uvařit do zásoby.

Výhodou vařené stravy je možnost ji s trochou potřebných znalostí přesně přizpůsobit potřebám svého psa, mnohonásobně větší chutnost a konec problémů s přijímáním potravy, absence konzervačních látek a barviv, ale také například aflatoxinů které se do krmiva mohou dostat z nekvalitních surovin, nebo jiné kontaminace. Nad kvalitou použitých surovin máte absolutní kontrolu.

Sušenky k čaji slečny Winninky

Začneme trochu netradičně - receptem na psí sušenky, které mohou nahradit příliš sladké a pro psy nevhodné piškoty. Nejde je samozřejmě použít jako kompletní krmení, ale pro kuchaře - začátečníky jsou jako dělané. Navíc pokud máte raději spíš méně sladké, můžete si na nich pochutnat také.

Suroviny:
3 hrnky celozrné mouky
2 polévkové lžíce tuku (máslo, sádlo - nesolené!, nebo olej)
2 vejce
1/4 hrnku melasy
2 polévkové lžíce medu
4 lžíce karobu (není nutné)
trochu vody

Postup:
Do mouky vyklepneme dvě vejce, přidáme rozpuštěný tuk, melasu, med a karob. Vše dobře propracujeme do hladkého těsta, tuhého asi jako na vánoční cukroví. Pokud je těsto tuhé a drobivé přidáme podle potřeby vodu. Připravíme si plech vymazaný tukem a z připraveného těsta vyvalujeme rukou kuličky o průměru necelé dva centimetry, které klademe na připravený plech. Pečeme v troubě při střední teplotě dokud nejsou sušenky hotové (po rozlomení je i vnitřek propečený.

Tipy:
sušenky jsou poměrně tvrdé, takže si pes pěkně žvýká. Pokud ale chceme aby změkly, stačí je nechat několik dní proležet.

Celozrná mouka se dá koupit ve většině obchodů, my použiváme špaldovou mouku z biopotravin nebo zdravé výživy, která je ještě zdravější.

Karob koupíte ve zdravé výživě nebo biopotravinách - chutná a vypadá podobně jako kakao, nikdy ho však kakaem nenahrazujeme - pro psa je čokoláda jedovatá! Pokud nemáme karob, můžeme ho vynechat, nebo místo něj použít jinou příchuť - např. slunečnicová semínka nebo oříšky.

Přejeme dobrou chuť!


design by cz Webstart s.r.o.